De merkwaardige psychologie van een status-update op Facebook. Leer en relativeer…

Het zit in de menselijke aard, zeg maar de grijze massa. Je beter voordoen dan dat je werkelijkheid is. Het geeft ook voordelen voor de poster. Goede berichten worden positief gehonoreerd, je krijgt hulp, schouderklopjes en waardering. En dat is weer goed voor je eigen beleving. Het is ook een beetje het beeld van de huidige maatschappij van individualisering. Jezelf goed profileren en neerzetten op sociale media is belangrijk voor je zelfvertrouwen.

how-to-have-a-social-life

credits photography-.fiskscs.

Aan de andere kant is het ook een menselijk trekje om onszelf te vergelijken met anderen. Als iemand net zijn baan heeft verloren, iemand heeft moeten afstaan of dat er een einde relatie speelt, voelen wij ons beter. Er zijn dus altijd mensen, die het nog beroerder hebben dan ik! Ons vertrouwen en zelfwaardering is afhankelijk van de status van anderen. En daar gaat meteen de schoen wringen en doet zich een merkwaardig fenomeen voor.

learn-to-fill-your-life-with-friends-and-social-opportunities-

credits photography-boliviabella.

Want als iedereen, die een bericht plaats op Facebook zichzelf beter voordoet dan dat hij is, ga je je dus spiegelen aan de verkeerde waarden. De posten waardoor jij je beter zou kunnen voelen komen niet voor in openbare netwerkomgevingen. Hoogstens in privé omgevingen aan intimi. Onderzocht werd ook of het aantal vrienden de mate van zelfwaardering verhoogt. En dat laatste is inderdaad gebleken. Hoe meer vrienden en likes hoe beter we ons voelen. Het laatste betekent dan ook weer, dat we ons bij het posten uitsluitend beperken tot berichten waarvan we weten, dat ze veel likes gaan opleveren.

We kunnen stellen, dat het vergelijken met jouw eigen situatie aan de hand van anderen berust op een verkeerde veronderstellíng. Of zoals dr.House al zei ” Everybody Lies “. En als je leven echt bepaald wordt en afhankelijk is van de status van anderen, is het misschien hoog tijd om het sociale platform wat te gaan mijden.

Party

credits photography-survivinamerica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *